lauantai 11. helmikuuta 2017

Bloggaajan yksityisyys, missä raja kulkee?


Oon kirjottanu blogia kohta 5 vuotta (!!) ja sinä aikana on tullut kyllä pohdittua monen monta kertaa omaa yksityisyyttä ja sitä, missä se raja kulkee. Mihin se raja pitäis tai kannattaiskaan vetää, kun tekee kuitenkin juttua, jota oikeestaan kuka tahansa pystyy seuraamaan sivusta, millon tahansa ja missä tahansa? Tokihan näitä yksityisyysjuttuja tuli mietittyä jo ennen blogin perustamista, mutta oikeestaan vasta jonkin ajan kuluttua blogin perustamisesta sitä alko ihan tosissaan pohtimaan tän asian eri puolia ja sitä, mihin sen linjan jatkossa vetäis.

 Mun nykyinen linjaus tän asian suhteen on kyllä muuttunu niistä aivan ensimmäisistä vuosista melko radikaalistikkin, koska vasta näin vähän vanhemmalla iällä koko asiaa on osannu oikeesti pohtia ja miettiä eri kantilta ja ehkä ymmärtääkki enemmän niitä mahollisia seurauksia, mitä tästä linjauksesta vois johtua, olipa se mihin suuntaan tahansa viety. Mulle yksityisyys on tärkeää. Ajatuskin siitä, että tuntemattomat ihmiset tietäis niistä mun kaikista henkilökohtaisimmistakin asioista yhtä paljon tai enemmänki kuin edes kaikki mulle läheisimmät ja minut oikeesti tuntevat ihmiset, se tuntuu ahdistavalta ja pelottavalta. Haluan jakaa tänne vaan niitä asioita, joita voisin kasvotustenkin kertoa kelle tahansa, missä tahansa. Toinen asia, josta oon tarkka, on mun perhe ja ystävät sekä ihmissuhteet ylipäänsä. Haluan pitää näihin ihmisiin liittyvät asiat mahollisimman poissa blogista, mutta jos joskus mainihenki heistä jotain tai laitan vaikka kuvia, on luvat tietysti kysytty ja suostumus siihen saatu.


En voi myöskään kieltää, etteikö tää yksityisyyden melko tarkka varjelu johtuis osittain siitäkin, kuinka tiiän, että henkilökohtaisten asioiden kirjoittelu tuo varsin usein mukanaan ainakin jonkinlaista vihapuhetta ja ilkeilyä, juoruilua tai muuten vaan niiden blogissa julkaistujen asioiden levittelyä ympäriinsä ei niin ystävällisellä- tavalla, sekä ennakko-käsitysten muodostamista vaan näiden kuultujen tai luettujen juttujen vuoksi, ilman että edes henkilökohtaisesti tunnetaan. Erityisesti ku asuu tämmösessä viidentuhannen asukkaan pikkupaikkakunnalla, jutut liikkuu usein vähän turhankin vauhdikkaasti, joten tää asuinpaikkakin on siis jollakin tapaa syynä siihen, miks haluan pohtia tätä yksityisyysjuttua oikeesti niin tarkasti. Omien henkilökohtaisten asioiden avaaminen antais niin hyvän aseen ja mahdollisuuden ihmisille, jotka haluaa mulle tai mun läheisille pahaa tai muuten vaan tykkää aiheuttaa muille ihmisille pahaa mieltä. Vaikka tosi hyvin tiedostanki sen, että blogia julkisesti kirjottavana on ihan tavallista joutua toisinaan alttiiksi kritiikille tai tiettyjen anonyyminä esiintyvien ihmisten "uhriksi", eikä näitä juttuja sais ottaa itteensä millään tavalla vaan jättää se palaute aivan omaan arvoonsa, en jaksa millään uskoa, että tosissani siihen pystyisin. Jos se siis ois päivittäistä tai edes viikottaista. Ihan samalla tavalla nekin sanat sattuu, tulivatpa ne sitten jonkun nimettömän kirjoittajan toimesta vai jonkun muun.

Oon siis muuttanu tarkotuksella mun blogia siihen suuntaan, että saisin mun yksityisyyttä varjeltua vielä aiempaakin enemmän. Ennen mulle tuli välillä semmonen tunne, että kunpa mulla ois vielä enemmän lukijoita ja saisin vaikkapa enemmän kommentteja, kaipasin siis jollakin tavalla suurempaa suosiota. Kun kuitenkin nyt ajattelen, haluaisinko blogin, jolla on tuhansia seuraajia ja runsaasti kommentointia ja esimerkiks yhteistöitä vai tämän blogin, jolla on vähän reilu puolitoistasataa rekisteröitynyttä lukijaa, kommentteja nykyään semmonen ehkä noin 3-10 per postaus, toki vähän postauksesta riippuen, ja ei yhteistöitä ollenkaan, valihtisin tän jälkimmäisen. Yhtään ees harkihtematta, oikeesti. Jos haluaisin blogin olevan mun työtä, valinta ois varmasti toisenlainen ja tavotteet korkeella, mutta koska tää on vaan mulle rakas harrastus, oon enemmänkö kiitollinen siitä, että saan tehä tätä just omaan tahtiini, postasta millon vaan ja mistä vaan. Saan vaikuttaa ite kaikkeen sisältöön ja päättää, kuinka paljon ja mistä asioistani kerron.


Mutta toisaalta, vaikka mun blogia ei montaa sataa tai tuhatta seuraajaa luekkaan, ymmärrän sen, että kuitenkin minäkin blogin pitäjänä oon tietyllä tavalla koko ajan julkisesti esillä. Kuka tahansa voi nähä kaiken, mitä blogiin tuotan ja pahimmassa tapauksessa käyttää sitä tuotosta väärään tarkotukseen tai esimerkiksi mua vastaan vääristäen ja muutellen sitä mun tarkottamaa sanomaa. Siks täytyykin oikeesti olla tarkka siitä, mitä sanoo ja miten kirjottaa, ettei semmosia turhia väärinkäsityksiä pääsis syntyyn ja ettei näitä kirjotuksia vois alkaa käyttää mua vastaan. Oon niin monet kerrat miettiny että haluanko mää ihan oikeesti olla näin blogin kautta näytillä. En vaan kerta kaikkiaan oo sitä tyyppiä, joka on ekana laukomassa mielipiteitään tai seisoo vahvana ottamassa vastaan sitä kritiikkiä ja puheita, joille kirjotuksillaan mahollisesti altistuu. Kun blogia kirjottavana sitä on just ite sen kaiken arvostelun kohteena, ei kukaan muu. Joskus sitä onki tosissaan miettiny, oisko ollu parempi ja helpompi, jos oisin alottanut sillon aikoinaan bloggaamaan niin sanotusti anonyyminä, niin ois välttyny monelta asialta, mikä on tässä vuosien varrella ahdistanut tai ärsyttänyt, näin omalla nimellä kirjottaessa. Toki aina ois mahdollisuus laittaa blogi vaikka salaiseks ja kutsua sinne vaan ne tietyt ihmiset lukemaan mun blogia, ja tätä oon oikeesti muutaman kerran tosissaan pohtinutki, mutta kuitenkin musta tuntuu että loppupeleissä se veis tästä jutusta liian paljon sitä jotain pois. Kun musta yhtiä bloggauksen parhaita puolia on kuitenkin se, että saan kommunikoida muiden bloggaajien kanssa oman blogin välityksellä ja muutenkin jutella monien tyyppien kans tai tutustuakki heihin ihan vaan blogin ansiosta.

Enkä mää voi just missään nimessä kieltää, etteikö tää pian 5-vuotinen taival blogimaailmassa ois antanutkin mulle aivan hirveesti. Niin uusien ihmissuhteiden muodossa, ku oman kirjotus- ja valokuvaustaidonkin kehittymisenä. Ilman blogia ois mulla jääny tutustuminen väliin monen nykyään tosi tärkeen ystävän kanssa ja monet ihanat kommentit, palautteet ja keskustelut käymättä erilaisten ihmisten kanssa. Mutta se pointti ehkä olikin enemmänki siinä, että en tahtois ihmisten ajattelevan musta vaan silleen bloggaaja-Sininä, joka vaikuttaa blogin perusteella siltä ja tuolta ja joka on kertonu elämästään tätä ja tuota. Haluaisin uusiin ihmisiin tutustuessani alottaa sillä tavalla puhtaalta pöydältä, että saisin mahdollisuuden näyttää kuka mää oikeesti oon. Haluan antaa muille ihmisille mahdollisuuden tutustua muhun aidosti, eikä vaan niin että esimerkiks just mun blogin kautta elämääni tulleet tyypit kertoo itestään kaikenlaista, mutta tyytyykin mun kohalla vaan niihin ennakkokäsityksiin ja tietoihin, joita on musta mun blogin lukijana saanu. Blogi(ssa) kun on loppujen lopuks vaan niin pieni osa mun elämää, tää on vaan yks osa mua, muiden osien joukossa. 


Minä, Sini, oon tyyppi, joka rakastaa kirjottaa, valokuvata ja ylipäänsä blogata, mutta se Sini, joka täällä blogissa näkyy ei oo "koko totuus". En mää jaa itestäni tai elämästäni täällä ku aivan pienen murto-osan, joten on paljon asioita, joita mun blogin lukijat ei musta tiiä eikä tuu koskaan tietämäänkään, ellei tosielämässä tutustuta. Vaikka tokihan tää pienikin osa, mitä tänne blogiin jaan, on just mua, sillä en mää esitä olevani kukaan tai mitään muuta, ku oikeesti oon. Tekstit, kuvat, kommentit, ihan kaikki, ne kaikki kertoo musta jotain. Mutta ei kaikkea, mussa on niin paljon muutakin ku vaan tää blogi-Sini. Musta ei siis missään nimessä oo millään tavalla ärsyttävää, jos joku tyyppi tulee kertomaan mulle, että muhun ois kiva tutustua tai että vaikutan blogin perusteella hyvältä tyypiltä tms. vaan oon todellakin aina avoin uusille ihmissuhteille ja tutustumaan ihmisiin, olipa se sitte blogin kautta tai jotenkin muuten! Haluaisin vaan sitten, jos ja kun tutustutaan jonkun ihmisen kanssa, että saisin itekki alottaa siltä puhtaalta pöydältä. Että saisin oikeesti jakaa itestäni niin paljon muutakin sen lisäksi, mitä täältä blogista teille välittyy.

Ehkä tää yksityisyyden tarkka varjelu ja ittensä osittainen "piilottelu" saattaa jonkun lukijan korviin kuulostaa vähän hassulta ja ylireagoinnilta, mutta uskokaa pois, varmasti lähes jokainen muukin bloggaaja on joutunu kamppailemaan näiden yksityisyysasioiden kanssa tai ainakin pohtimaan vakavasti, mihin sen rajan vetää ja kuinka paljon itestään antaa koko maailmalle. On ihmisiä, jotka kirjottaa blogia työkseen, joten tällön he on vähän niinku väkisinki valokeilassa kokoajan ja luultavasti jakaakin lukijoille paljon enemmän itestään ja elämästään ku esimerkiks minä. On ihmisiä, joista on aivan ok kertoa blogissaan niistä henkilökohtasimmistaki jutuista ja olla avoin kaikista elämän osa-alueista. Ja se on mustakin oikeen hyväksyttävää ja okei. En mää tällä tekstillä oo ketään tuomitsemassa, koska ymmärrän, että jokaisella on oma tapansa ja syynsä toimia ja että jokainen tekee just niinku parhaakseen näkee. Tässä oli vaan mun tarinan siitä, miten tähän nykyiseen tilanteeseen on päädytty yksityisyyden suhteen ja miksi. Ja just nyt bloggaaminen tuntuu yksinkertasesti aivan hirveen hyvältä, kun on vihdoin itellä sekä tämän tekstin jälkeen varmasti mun lukijoillakin selvät sävelet siitä, missä se mun raja kulkee.


Mää oon siis ite päätyny blogini kanssa vetämään melko tiukan ja selkeän rajan yksityisyyden ja blogin välille ja pidän sitä omaa yksityisyyttäni kovasti arvossa. Mutta mites te muut bloggaajat, missä se raja kulkee teillä?


6 kommenttia:

 1. Oon kans monesti pohtinu sitä, että mitä haluan blogissani tuoda esille. En halua kertoa mun kaikista tekemisistä tai menoista, vaan joskus voi sitte kertoa vaikka tarkemmin viikonloppukuulumiset muiden postausten ohella. Joskus on kiva kuitenki päästä bloggaajan elämään sisälle, ettei kaikki postaukset oo ns. pinnallisia.

  Tietysti läheisten esille tuomista on myös pohdittu monet kerrat ja muutama henkilö mulla aina vilahtaa blogissa luvan kans. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla sunkin ajatuksia tästä aiheesta! :) Ja jep, oon kyllä tosi samoilla linjoilla sun kanssa noissa asioissa! Kiitos paljon kun kommentoit, näitä on aina niin kiva lukia! :)

   Poista
 2. hyvä postaus! oon miettinyt tosi paljon tätä myös, että mitä kaikkea haluan kirjoittaa blogiin. välillä oikeesti ahdistaa ajatus et kuka vaan voi lukee mun blogia, ja tehä omat johtopäätökset. mä en oo aina iha varma millaisena haluan blogin pitää kun välillä ois niin kiva kirjoittaa syvällisesti yms mut välillä taas iskee sellanen fiilis ettei halua näyttää kuin ne pinnalliset asiat.ristiriitaista :D ps. ihania kuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Laura! <3 Voi kuule, arvaa vaan kuinka monta kertaa tääläki ollaan soudettu ja huovattu ees taas, mutta vihdoin musta tuntuu että se mun linjaus on tässä. :'D Tuun kyllä varmasti kirjottaan toisinaan edelleenki syvällisempiäki postauksia blogiin, mut ylipäänsä ne kaikista henkilökohtasimmat jutut saa pysyä poissa mun blogista. :-)

   Poista
 3. Ymmärrän hyvin! Jos kirjottasin julkista blogia niin mullakin olisi varmasti tiukka raja yksityiden suhteen. Sen takia en oikeastaan kirjota ku ahdistas kun kaikki vois nähä ne. Mutta tää oli hyvä postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua kuulla, että ymmärrät mua, vaikka ite et blogia kirjotakkaan! :) Kiitos paljon!!

   Poista

Kiitos kommentista!❤