tiistai 3. huhtikuuta 2018

Pääsykokeisiin valmistautumista

Tänään on kulunut tasan viikko vakava-aineiston julkaisusta ja fiilikset on ollut tänä aikana melko vaihtelevat. Myönnettäköön, että mua vähän jännitti etukäteen, miten sitä osaa taas alkaa opiskelemaan tehokkaasti tai onko koko opiskelu vielä ihan hakusessa näin melkein vuoden tauon jälkeen, mutta oikeestaan yllättävän hyvin oon päässyt tähän lukemiseen sisälle. Opiskelu on jopa tuntunu siistiltä ja mielenkiintoselta. Heh, ainakin välillä. Parasta on, kun saa semmosen oikeenlaisen moodin päälle ja saa opiskella kunnon flow-tilassa. 

Joka hetki ei kuitenkaan tää flow-tila valitettavasti oo päällä. Aamusin tuntuis niin kivalta vaan jäädä sängynpohjalle nukkumaan herätyksen soitua (varsinkin kun illalla menee usein nukkumaanmeno turhan myöhään) ja kummasti kun päivien suunnitelmina on pitkälti pääsykoekirjan kanssa ajanviettäminen niin kirjottaminen, valokuvaaminen, lukeminen, liikkuminen, hyvän ruuan kokkailu ja muu mua kiinostava juttu innostais yhtäkkiä ihan hurjasti. Ette tiiäkään, miten haastavaa on pidättäytyä esimerkiks kirjottamisesta, kun oikeen inspiraatio yllättää taikka lukemisesta, kun tietää, että kirjahyllyssä oottais paljon hyviä kirjoja, joita oikeen janoan päästä lukemaan. Tahtoa ja motivaatiota näiden "turhien" asioiden välttelyyn kuitenkin löytyy ainaki vielä toistaseksi mukavasti, koska tavote näkyy edelleen kirkkaana silmissä. Koulupaikka mulle ens syksylle, kiitos. Oi, niin tahtoisin.Tää vakava-pääsykoemateriaalin opiskelu eroaa ainakin mun silmiin paljon siitä, mihin peruskoulussa tai lukiossa oon tottunut, joten varsinkin ekaa kertaa artikkeleita läpi selaillessani meinas tuskanhiki nousta otsalle ja pienoinen paniikkikin hiipiä puseroon. Tätä tekstiä kun ei voikkaan lukea kuin vettä vaan ja opetella asioita ulkoa, vaan tekstiin pitää päästä niin syvälle sisälle, että pystyy ymmärtämään sen artikkelin kokonaisuutena ja luomaan asioiden välille yhteyksiä. Välillä tuntuu oikeasti, että sivistyssanakirjakin ois enemmän kuin tarpeellinen tähän vierelle, kun melkeen jokaisella sivulla on useita sanoja, joiden suomenkielisistä(kään) merkityksistä mulla ei oo mitään hajua. :-D Onneks on kuitenki Google ja kirjan takana oleva sanasto, niillä tuntuu pötkivän jo aika pitkälle! 

Mulle haasteellisimmaksi on osottautunut tähän mennessä just tää asioiden yhdistely ja ymmärtäminen monesta eri näkökulmasta ja se sinne tekstiin syvälle sukeltaminen. Monta kertaa oon epätoivoissani tuskaillut, kun tuntuu, ettei oikeen tiiä, miten ja mitä juttuja pitäis yrittää opiskella. Yksityiskohtia on kyllä painunut mieleen, mutta soveltaminen vähän hirvittää ja sitähän ne tehtävät siellä pääsykokeissa sitten oikeestaan kokonaisuudessaan onkin. Oon aina ollut kova stressaaja ja jännittäjätyyppi, joten näin kun ollaan täysin omalla epämukavuusalueella, stressitasot ja jännitys on ollut välillä turhankin korkealla. Tuntuu pelottavalta, kun ei oo ollenkaan varma opiskeleeko "oikein" ja oikeita asioita ja onko ne omassa mielessä yhdistellyt asiat artikkeleista totuudenmukaisia vai jotain ihan muuta. Mutta hetkinä kun on tuntunu, että hakkaa vaan päätä seinään, stressi huitelee jossain tuolla pilvenpiirtäjien korkeudella, eikä opiskelusta tuu oikein mitään, oon päätynyt siihen, että sillon on parasta lähtä vaikka pihalle happihyppelylle, kameran kanssa hetkeksi ulos kuvailemaan tai vaikka tapaamaan ystäviä. Ja yleensä tämän jälkeen onkin ajatus kulkenut taas paremmin ja mielikin ollut valoisampi. Vähän täytyis saada vielä lisää itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen, niin hyvä tulee!

Innostus ja epätoivo (ja suklaan tuhoaminen!! Sitä on kuulkaas kulunut ja todella paljon) on siis ollut mulla vaihtelevina teemoina tässä alkaneessa luku-urakassa, mutta kova usko ja toivo mulla on siihen, että tää tulee vielä päättymään hyvin. Enkä sitä paitsi ollenkaan usko, että oon ainoa näiden epävarmuuden fiilisten ja stressin ja jännityksen sekaisen oloni kanssa! Suurin osa muista hakijoista on mun kanssa samassa tilanteessa (siis niin, että alla on vaan lukiopohja ja materiaali on sinällään ihan uudenlaista ja outoa) ja tuskailee varmasti näiden samojen juttujen kanssa. Mutta mun ja meidän onnemme on, että tää huippu verkkovalmennuskurssi pitää sisällään muun muassa opetusvideoita artikkeleista ja harjotuskokeita, joten aivan kylmiltään ei joudu ite pääsykoetilanteeseen ja paljon apua saa opiskeluun tältä taholta. Ehkäpä tämä tästä siis vielä iloksi muuttuu, kun vaan jaksan tsempata vielä nää loput viikot niinä vaikeinakin hetkinä, joita väistämättä eteen tulee, ja tehä sitte pääsykokeessa parhaani, niin että saan puristettua itestäni joka ikisen matkan varrella mukaan tarttuneen tiedonrippeenkin sinne koepaperiin. Huiii. Jännittää koko koetilanteen ajatteleminenkin, siinä on niin paljon pelissä!


Entiiä onko tää enemmän hyvä vai huono juttu, että mulla on jo nyt aivan innostunu fiilis loppukeväästä ja tulevasta kesästä! Meinaan siksi, että tässähän pitäis nyt kuitenki malttaa keskittyä ensin täysillä tähän hetkeen ja opiskella nää muutamat viikot alta pois, ennen kuin voi sen enempää muita kivoja juttuja alkaa suunnittelemaan tai toteuttelemaan. Mutta voih, miten ihanalta tuntuukaan unelmoida siitä vapauden päivästä, kun päiviin saa kuulua muutakin kun pänttäämistä tai töitä. Ja kunnon loma, ai että miten se tuntuukin varmasti tämän jälkeen hyvältä. Sitä siis odotellessa!


Onko siellä muita pääsykokeisiinlukijoita? Mikä fiilis teillä on lukemisesta tai ite aineistosta?


15 kommenttia:

 1. Mulla on tuo sama aineisto luettavana ja mä en ehdi pitkään aikaan avata sitä ollenkaan! :D Tsemppiä kuitenkin sulle tuohon pääsykoemateriaalin lukemiseen! Selviit kyllä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että löytyy kohtalontovereita! :-D Kiitos paljon ja kovasti tsemppiä myös sulle! <3

   Poista
 2. Täällä myös luetaan vakavaa! Ja oon aika samaa mieltä aineistosta, et välillä tuntuu että sujuu ihan hyvin, mut välillä tuntuu ettei ymmärrä mitään. Varsinki se viimenen artikkeli on mulle tosi vaikee!

  Lisäks mulla vähä ärsyttää, et kirjotukset loppu päivää ennen sitä aineiston julkasua, ni on ehkä vähä väsyny lukemiseen jo valmiiks, mut onneks useimmat noista artikkeleista on mielenkiintosia, ni se kyllä auttaa :) Ja onha mulla iha erilainen motivaatio lukee jotai, mistä voi olla hyötyä tulevaisuudessa, ku en usko et vaikka pitkästä matikasta oikeestaan mitää hyötyä on.

  Mutta hurjasti tsemppiä Sini, ja toivottavasti pääset kouluun!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, toinenkin kohtalontoveri! :-D Jep, välillä on vähän epäuskonenkin olo kun tuntuu, että hei määhän osaan oikeesti jotain, mutta välillä taas onkin ihan epätoivonen fiilis, kun ei tunnu ymmärtävän yhtään mitään. Mää oon ite syventynyt vasta ekaan ja tokaan artikkeliin, paitsi sillon ihan alussa vaan nopeesti vilkasin kolmatta ja neljättä. Ja just se neljäs vaikutti ihan hirveen vaikealta! :/

   Mutta uskon, että olo on väsyny kirjotusten jäljiltä! Mulla se oliki oikeestaan yks syistä, miks halusin ensin pitää välivuoden, enneku panostan pääsykokeisiin, koska olin ihan loppu kirjotusten jälkeen ja tuntu, etten ois saanu itestäni yhtään mitään irti. :D Nyt uusilla voimilla kohti tulevaisuudenhaaveammattia! Mutta totta tuo, että tässä lukemisessa on tavallaan ihan erilainen motivaatio, kun on ite ainut, joka voi omaan tulevaisuuteensa vaikuttaa. :)

   Kiitos ja tosi paljon tsemppiä sinne myös! <3 Toivon mukaan päästään molemmat omaan tavotteeseen!

   Poista
 3. Voi että, kovasti tsemppiä lukemiseen! Pidetään peukut pystyssä, että syksyllä koulupaikka on edessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Roosa!! :) Toivotaan että opiskelu tuottaa tulosta!

   Poista
  2. Mulla on muuten haaste sulle mun blogissa! :)
   https://elamaniminunvareillani-roosa.blogspot.fi/2018/04/20-kysymysta-millainen-bloggaaja-olen.html?m=1

   Poista
  3. Mulla on muuten haaste sulle mun blogissa! :) https://elamaniminunvareillani-roosa.blogspot.fi/2018/04/20-kysymysta-millainen-bloggaaja-olen.html?m=1

   Poista
  4. Oi kiva!! Määpäs käyn kurkkaan huomenissa sen! :)

   Poista
 4. oot niiin ❤ ja nää kuvat on 😍 tsemppiä!:)

  VastaaPoista
 5. Ei kyllä liity mitenkään tekstiin, mutta vitsit sulla on upeat silmälasit! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! :) Tilasin nää vasta yhesä nettikaupasta ja tykästyin heti itekki kovasti, mutta mun harmikseni mun silmät ei tahtonu tottua ollenkaan noihin, vaan tuli vaan joka kerta pää kipeeksi ja en nähny mitään kunnolla, joten täyty sitte palata takas näihin vanhoihin laseihin, ainaki toistaseksi :/ No, ainakin satunnaisin kuvauslaseina saa nämä uudet käydä! 😅

   Poista

Kiitos kommentista!❤