lauantai 18. maaliskuuta 2017

Vieraskynässä pikkusisko

Moi! Tänään päästän mun pikkusiskon ensimmäistä (tai oikeastaan toista, jos se siskohaastekin lasketaan)  kertaa kirjottamaan postausta mun blogiin, koska musta vaan on hauska idea päästää välillä joku toinenkin täällä ääneen ja muutenkin kuulla pohdintoja eri näkökulmasta ja eri tyypin silmin katottuna. Tää pikkusiskon kirjottama teksti oli alunperin syntynyt äidinkielen tuntia varten, mutta koska aihe on musta niin tärkeä, niin halusin jakaa tämän tekstin teillekin. Ja koska tämän postauksen julkasu on väähän venähtänyt, on nää kuvatkin jo reilu kuukausi sitte otettu, mutta taas kerran mun motto "parempi myöhään kuin ei milloinkaan" sopii varsin hyvin tähän tilanteeseen! :-D Nyt, Jenni, ole hyvä!

Valtavat ulkonäköpaineet ahdistavat nuoria

Nykyaikana lukemattomien nuorten itsetunto on romahtanut alas ja itsevarmuus on usein vain näyteltyä. Joka aamu nuoret tuijottavat ahdistuneina peilikuvaansa ja yrittävät meikillä ja vaatteilla peittää tai "korjata" itseään. Ihon ja vartalon pitäisi olla täydelliset, minkä lisäksi vaatteiden täytyy olla tietenkin muodinmukaiset ja samanlaiset kuin muilla. Joka aamu pitäisi jaksaa panostaa ulkonäköön. Sekään ei kuitenkaan riitä; vaikka vaatteisiin käytettäisiin paljon rahaa ja hiukset olisivat hyvin, aina löytyy jotain huonoa. Monesti nuoret esimerkiksi aloittavat laihdutuksen juurikin tästä syystä. Kukaan ei uskalla olla oma itsensä, vaan nuoret yrittävät muokata itsensä massan mukaiseksi. Monet nuoret myös ajattelevat olevansa yksin ulkonäköahdistuksen kanssa eivätkä siksi uskalla puhua siitä kavereidensa kanssa.  

Yksi syy tähän ovat mainostaulut, jotka välkkyvät langanlaihojen, meikattujen naisten sekä lihaksikkaiden miesten virheettömiksi muokattuja kuvia. Mainokset muodostavat mielikuvia siitä, millainen pitäisi olla sopiakseen ulkonäkömuottiin.Sosiaalinen media ja media ylipäänsä vaikuttavat suuresti nuorten ajatuksiin siitä, minkälainen pitäisi olla. Meidän kaikkien täytyisi ymmärtää, että somessa näytetään vain elämän ruusuisin puoli. Esimerkiksi instagramiin ei laiteta selfieitä väsyneestä naamasta likaisilla hiuksilla tai kuvia joissa omat virheet korostuvat. Myös aikuisten käytös lisää ulkonäköpaineita. Usein he valittavat peilin edessä kuinka he ovat liian lihavia tai nenä on liian iso. Kun he sen jälkeen sanovat nuorelle että hän on täydellinen juuri sellaisenaan, se ei kuulosta kovin uskottavalta. 

On paljon nuoria, joilla on huono itsetunto, eivätkä he sen takia välttämättä uskalla erottua massasta ja pukeutua omanlaiseen tyyliinsä. "Voinko laittaa näitä vaatteita kouluun, onko hame liian juhlava, sitä paitsi eihän kellään muullakaan oo ikinä hametta koulussa? Entäs tää paita, saako tämä minut näyttämään lihavalta? Hmm, kaikki pitää varmasti mua outona jos laitan nämä housut." Kuulostaako tutulta? Minulle ainaki nämä ovat melko tuttuja ajatuksia. Olen kuitenki huomannut, että kun on sitten laittanu ne vähän erikoisemmat vaatteet esimerkiksi kouluun, on tullu hyvä fiilis ja kaveritkin ovat huomioineet, että onpa kivat vaatteet. Itsetuntoa voisi parantaa ajattelemalla positiivisesti. Kukaan ei muodosta kuvaa ihmisestä pelkän ulkonäön perusteella, vaan esimerkiksi luonne, käytös ja olemus vaikuttavat erittäin paljon. Jos esimerkiksi koulussa olisi oppilas, jolla on supermahtavia vaatteita, ihanat hiukset ja joka on kaikin puolin täydellinen ulkonäöltään, ei häntä kuitenkaan välttämättä pidetä koulun suosituimpana oppilaana, jos hän ei käyttäydy ystävällisesti muita kohtaan. Muista, että ystävällinen, hauska ja toiset huomioon ottava ihminen voittaa sata nolla  hyvännäköisen mutta ilkeän ihmisen.

 Toivon että kaikki uskaltaisivat olla oma itsensä ja tykätä itsestään sellaisina kuin ovat. Etsitkö sinä itsestäsi hyviä puolia peilin edessä? Seuraavan kerran kun katsot peilistä, älä kiinnitä huomiota huonoihin puoliin. Ne voivat olla muiden mielestä hyviä puolia. Hyvä itsetunto näkyy olemuksessa ja saa sinut vaikuttamaan kiinnostavalta ihmiseltä. Ole ylpeästi oma itsesi!

- Jenni, 14-vuotta

14 kommenttia:

 1. Jenni on hyvä kirjottamaan! :) Oli myös hyvä aihe ja täyttä asiaa.

  VastaaPoista
 2. Tosta tekstistä tuli niin paljon mieleen oma yläasteaika! Sillon varmaan kaikilla on ne isoimmat tunnekuohut ja epävarmuudet menossa, mut yläasteen jälkeen alkaa onneksi tasoittumaan. Ite ainakin oon saanu todella paljon rohkeutta ja itsevarmuutta lukion aikana, ja just joidenki vaatepohdintojen kaa meen vaan sillä mikä itestä tuntuu hyvältä (toisin ku yläasteella jolloin mietti hirveesti että mitähän muut tästäki sanoo). Kavereilla on aika pitkälti samoja kokemuksia. Et ei huolta, kyllä toi epävarmuus lievittyy iän myötä <3 Ja oli tossa postauksessa monta tärkeää pointtiakin; on ihan totta että nykyään ulkonäköpaineita tulee joka puolelta. En vaan sit tiedä miten niistä pääsis eroon :D

  ♥: Linda / Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä, mulla on kyllä ihan sama homma! :) Nyt lukion ollessa jo loppusuoralla huomaa kyllä miten paljon on itsevarmuutta ja rohkeutta tullut noista yläasteajoista lisää, mutta tota tekstiä lukiessa pystyy kyllä kuitenkin samaistuun tosi hyvin noihin pikkusiskon ajatuksiin, kun ite koki just samanlaisia juttuja sillon muutama vuosi takaperin. Mutta hei kiitos paljon kommentista, välitän terkut Jennille! <3

   Poista
 3. Tosi hyvin kirjoitettu! Pikkusiskosi puhuu täyttä asiaa. Ihania kuvia kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini, välitän terveiset pikkusiskolle! :)

   Poista
 4. Aivan super mahtava teksti ja niin asiaa!♥ Olen oman blogini alkuvuosina juurikin kirjoittanut samasta aiheesta, mikä on oikeesti tosi tärkee juttu. Mahtavaa nähdä muidenkin blogeissa tämän tyyppisiä postauksia :)

  http://jeannays.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista, kerron nämäkin terveiset Jennille! <3 :)

   Poista
 5. Vähänkö hyvin kirjoitettu teksti, täyttä asiaa!:)♡

  VastaaPoista
 6. Ihanaa kun päästit pikkusiskosi kirjoittamaan<3 Ihana postaus, joka on täyttä asiaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos ihanasta kommentista Sofia! <3

   Poista
 7. Voi kuinka kauniita kuvia ja ihana teksti sun siskoltas <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!❤